Fjällvandra i Ljungdalsfjällen

2021-07-09T14:22:35+02:00

FJÄLLVANDRA I

Ljungdalsfjällen

Här möts du av trolska skogar, mäktiga kanjoner, fiskrika vatten, vilda strömmar och de allra vackraste fjällvyerna. I Ljungdalsfjällen finns miltals av orörda strömsträckor, massor av sjöar och ett fantastiskt fjällfiske.
Vandra i Ljungdalsfjällen

Bra att tänka på inför vandringen

Vandring kräver ingen avancerad utrustning men när du ska ut på fjället är det några saker som är bra att tänka på, bland annat hur du är klädd.

Säkerhet
Vandringslederna är märkta med orange färg och markeringarna kan finnas på både stolpar, stenar och träd. Vissa sträckor kan även följa en kryssled.
Mobiltelefontäckningen varierar på fjället så lita inte på att mobilen kommer att fungera felfritt. Meddela alltid någon var du planerat gå och hur länge du tänker vara borta.
Ta för vana att alltid ha med ett första förband i ryggsäcken.

Tid
När du planerar din vandring, tänk då på att till exempel väder, fysisk förmåga, fikapauser och oväntade händelser är olika omständigheter som kan förlänga den uppskattade tiden du tänkt vara ute.

Utrustning
Välj bekväma och stabila skor att vandra i. Lederna är utmanande på olika vis och varierar från grusväg till stenigt och tekniskt underlag och ta även med i beräkningen att terrängen förändras mycket över säsong. Vädret kan snabbt skifta karaktär och temperaturen nere i byn skiljer sig ofta från hur det är uppe på fjället, särskilt om det blåser. En vind- och vattentålig jacka är alltid att rekommendera och se till att packa med extra förstärkningskläder i ryggsäcken.

Mat och dryck
Kom ihåg att ta med en ordentlig matsäck och dryck, gärna varm. En mätt kropp orkar både gå och hålla värmen längre om det blåser och är kallt.

Njut av naturen – och var rädd om den

Enligt Allemansrätten får du vistas i och njuta av naturen, både på vandringslederna och fritt på fjället. Denna möjlighet innebär att du måste ta ansvar och visa hänsyn mot naturen och mot dem som äger och rår om marken du går på.

  • Lämna inget skräp i naturen – allt du tar med dig ut ska du ta med hem!
  • Elda med vett och låt bli när det är torrt i markerna. Nyttja befintliga grillplatser. Ta med dig egen ved och se till att elden är ordentligt släckt med vatten innan du lämnar eldstaden.
  • Du får plocka svamp och bär. Låt blommorna stå om du är osäker, de kan vara fridlysta.
  • Visa hänsyn mot stug- och husägare genom att inte gå över deras tomter.
  • Jakt kan pågå i området från den 25 augusti till den sista februari. Var uppmärksam och titta efter skyltar om detta för att inte störa jakten.

Välkommen – som gäst i renens marker

» Ta gärna med hunden, men håll den kopplad!
» Undvik att gå rakt mot renarna.
» Ju tystare du är desto lugnare är djuren.
» När större renflockar är i rörelse – sätt dig ner och njut av synen.

Känn, lyssna och se!

Inne på Turistbyrån i Ljungdalen finns en utställning där du kan lära dig mycket om Ljungdalsfjällens historia, djur och natur. Välkomna in till utställningen!

VANDRA

Jämt-Norgevägen

Jämt-Norgevägen

Jämt-Norgevägen, som startar i Jämtkrogen på gränsen mellan Medelpad och Jämtland, är en av Nidarosvägarna, olika pilgrims­leder, som under medeltiden uppfördes och gick till Nidaros­domen i Trondheim. Här ser du sträckningen genom Ljungdalsfjällen.

Vandra i pilgrimernas spår genom Ljungdalsfjällen

Pilgrimsleden Jämt-Norgevägen erbjuder en spännande blandning av kulturhistoria och undersköna natur­upplevelser. Du får både eftertanke och äventyr på dina egna villkor.

Då man vandrar på sydsidan av Helagsmassivet kan man se ett ganska märkligt fjäll torna upp sig, lite sydväst om Helags. Formen på detta fick det passande namnet Predikstolen. Vissa hävdar att även Helagsfjällets namn skulle komma sig ur att det kallats ”det Heliga fjället”.

Follow pilgrims’ footsteps through Ljungdalsfjällen

The Jämt-Norgevägen pilgrim trail offers a fascinating mix of cultural heritage and beautiful landscapes, giving you the opportunity for reflection and adventure on your own terms.

Walking along the southern side of the Helags massif, you will see a peculiar mountain towering up a little to the southwest. Its shape gave it the name Predikstolen – the pulpit. Some people also claim that the name of Helagsfjället comes from “det Heliga fjället” – the holy mountain.

Till toppen