Ljungris
Sommarviste på fjället för samerna i Handöldalens sameby. I Ljungris finns hagar för urskiljning, kalvmärkning och renslakteri.

Ta sig till Ljungris
Följ Ljungrisskyltarna från väg 535 nere i Ljungdalen. Vandra, cykla eller kör bil upp till Nyvallen. Vid de låsta bommarna kan bilen parkeras. Vid vägbommen i Torpet är det vägavgift. Mellan Nyvallen och Ljungris går vägen genom fjällbjörksterrängen. En härlig promenad lämplig för hela familjen.

Fortsätt upp på fjället
Gå gärna vidare, passera Ljungris och fortsätt vägen fram ända upp på kalfjället och njut av en vidunderlig utsikt över Helags, Sylarna och Härjångsfjället.

Renskötsel under året
Vintertid är samebyns medlemmar indelade i olika vintergrupper och varje grupp har sina renar på olika platser nere i östra Härjedalen.

På våren kommer renarna upp till fjälls igen. I maj är det dags för vajorna, honorna att kalva. När man ser den första kalven för året då har våren kommit på riktigt.

I början på juli är det dags för kalvmärkning. Det gör samerna nattetid för att skydda kalvarna från hettan dagtid. Vid kalvmärkningen samlas först alla renar in en hage där kalvarna märks med nummerbrickor om halsen. Sedan släpps de ut i en annan hage och då ser samerna vilken vaja kalven följer. Genom vajans öronmärkning ser man vem som är ägare till både vajan och hennes nya kalv. Kalven fångas in och märks.

I början av september är det dags för sarvslakt det är då rentjurarna slaktas. Nu för tiden är det inte alltid man har sarvslakt.

Efter brunsten i början av oktober brukar det vara dags för slakt/skiljning. Då samlas renägare från de olika samebyarna runt om för att skilja och hämta hem sina renar.

Sápmi
Hela landområdet där samerna bor kallas för Sápmi och sträcker sig över Norge, Sverige, Finland och Ryssland. Från Kolahalvön i öster till landskapet Dalarna i Sverige. Sápmi som begrepp omfattar både folket samerna och landet Sápmi.

Samerna i siffror
Det finns 51 samebyar och en kvarts miljon renar i Sverige. Inom Ljungdalsfjällen finns det tre samebyar:

  • Tossåsens
  • Handöldalens
  • Mittådalens

Det är renar från dessa samebyar som du möter när du vistas runt om i Ljungdalsfjällen.