I Gruvfjället i Lunndörrspasset västra sida finns två stycken gruvschakt, de går rakt in i berget och det ena är hela 27 meter. Fyndigheten upptäcktes av geologen C.W. Franzen under en resa mellan Undersåker och Storsjö redan 1837. Fyndigheten innehöll koppar och nickel i sådan mängs att den ansågs intressant. Problemet var att fyndet låg högt upp i bergssidan. Genom att fästa järndubbar i klipporna och sedan fästa stegar i dessa  över de värsta och de brantaste partierna löstes problemen. Åtskilliga försök att bryta malmen gjordes ända in på 1900-talet men inget av dem var särskilt lönsamt. Källa: Kurirvägen Duved Skans – Eda Skans 1645-1718. Georg Busk/05, Lasse Johansson.
Jag frågade Johan Lorin om man måste klättra för att ta sig dit:

”Beror på vem som definierar klättring, om man känner sig otrygg kanske man vill räcka varandra en hand men någon ren klippklättring är det inte till det nedre hålet iaf. Jag har aldrig varit upp över det första för där drog jag gränsen för när jag vill säkra mig. Även om det är enkel klättring så är det ju lösa stenar, grus osv och det får ju konsekvenser om man skramlar ner längs bergssidan, säkert svårt att få stopp.
Hittar du dit? Jag letade många gånger men fick till slut tipset av Frans Fischer, en av Sveriges duktigaste alpinister/isklättrare från Östersund som ofta tränat i Lunndörrspasset.
Man följer den västra sidan tills man kommer till lämningar efter husgrunder, där vänder man upp blicken mot berget och kan se spår av ras osv. Där är det.”