Vad är väl bättre än en lagad lunch på fjället, sommar som vinter.

På stormkök eller en öppen eld.

Kolbulle till exempel är gångbart året runt.

Kolbulle är ett slags tjock pannkaka med tärnat, rimmat eller rökt fläsk i. Kolbullar är en gammal nordisk maträtt som lagades på enklast möjliga sätt direkt i stekpannan. Den var vanlig bland skogshuggare, kolare, rallare, flottare och andra kroppsarbetare som levde under primitiva förhållanden, ofta i kojor.

Recept: 4 pers

4 dl vetemjöl

6 dl vatten

1 tsk salt

400g rimmat fläsk

smör att steka i.

Blanda smeten och häll upp den i en petflaska för förvaring i väskan. Stek fläsket i smör och häll över smet , stek 3-4 min, vänd och stek 2-3 min.

Servera med lingonsylt.

Grillade smörgåsar är en annan favorit.

Man kan använda mackjärn

eller kolbullepanna

om man vill göra tillagningen lättare.

 

Här är några idéer på lättlagad mat som passar bra för utomhusäventyr:

  1. Pasta med pesto: Kokar pasta och blandar med färdig pestosås. Enkelt och gott.
  2. Tortillarullar: Fyll tortillabröd med skinka, ost, grönsaker och någon god sås som du gillar. Enkla att förbereda och äta ute.
  3. Korv på grill: Ta med några korvar och grilla dem över öppen eld eller på en bärbar grill.
  4. Soppa: Förbered en enkel soppa hemma och värma den på plats. Perfekt för kyliga fjällvandringar.
  5. Wrap med kyckling: Förbered grillad kyckling hemma och ta med dig tortillabröd, grönsaker och dressing. Sedan kan du enkelt göra wraps på plats.
  6. Gröt: Havregrynsgröt eller risgrynsgröt är enkelt att tillaga med kokande vatten. Toppa med torkad frukt eller nötter för extra smak.
  7. Sallad: Förbered en enkel sallad med grönsaker och dressing. Lätt att äta och ger dig nyttiga vitaminer under ditt äventyr.
  8. Instant-nudlar: En klassiker för fjällturer. Bara koka vatten och häll över nudlarna. Tillsätt smakpulver och du har en snabb måltid.

    9    Ris med tonfisk: Förbered ris hemma och ta med burkar med tonfisk i olja eller vatten. Blanda ihop för en snabb och proteinrik måltid.

    10 Omelett: Slå upp ägg och blanda med grönsaker, ost och eventuellt skinka eller bacon. Stek över eld eller på en portabel spis.

   11. Kallskuret och bröd: Packa med dig kallskuret som salami, skinka eller ost tillsammans med färskt bröd. Perfekt för en enkel picknick.

    12. Instant-havregrynsgröt: Om du föredrar havregrynsgröt kan du använda de instant-påsar som bara kräver kokande vatten. Tillsätt lite torkad frukt eller nötter för extra smak.

    13. Tacos i påse: Förbered tacos-ingredienserna och lägg dem i påsar. När det är dags att äta, öppna påsen, fyll tortillabröd och njut.

    14. Couscous-sallad: Couscous kokas snabbt med hett vatten och kan blandas med torkad frukt, nötter och grönsaker för en smakrik måltid.

   15. Pannkakor: Förbered pannkakssmet hemma och stek pannkakor över öppen eld eller på en bärbar spis. Servera med sylt eller honung.

    16. Enkel grönsaksgryta: Förbered en gryta med grönsaker och kikärtor i en smakrik sås hemma. Värma upp den på plats för en god och näringsrik måltid.

Glöm inte att ta med nödvändig utrustning som en bärbar spis eller brännare om du inte har tillgång till en eldstad. Ha även med dig torkad mat och snacks för energi under dagen. Ha en trevlig tid på fjället!