Vad är väl bättre än en lagad lunch på fjället, sommar som vinter.
På stormkök eller en öppen eld.
Kolbulle till exempel är gångbart året runt.
Kolbulle är ett slags tjock pannkaka med tärnat, rimmat eller rökt fläsk i. Kolbullar är en gammal nordisk maträtt som lagades på enklast möjliga sätt direkt i stekpannan. Den var vanlig bland skogshuggare, kolare, rallare, flottare och andra kroppsarbetare som levde under primitiva förhållanden, ofta i kojor.
Recept: 4 pers
4 dl vetemjöl
6 dl vatten
1 tsk salt
400g rimmat fläsk
smör att steka i.
Blanda smeten och häll upp den i en petflaska för förvaring i väskan. Stek fläsket i smör och häll över smet , stek 3-4 min, vänd och stek 2-3 min.
Servera med lingonsylt.
Grillade smörgåsar är en annan favorit.
Man kan använda mackjärn
eller kolbullepanna
om man vill göra tillagningen lättare.
9 Ris med tonfisk: Förbered ris hemma och ta med burkar med tonfisk i olja eller vatten. Blanda ihop för en snabb och proteinrik måltid.
10 Omelett: Slå upp ägg och blanda med grönsaker, ost och eventuellt skinka eller bacon. Stek över eld eller på en portabel spis.
11. Kallskuret och bröd: Packa med dig kallskuret som salami, skinka eller ost tillsammans med färskt bröd. Perfekt för en enkel picknick.
12. Instant-havregrynsgröt: Om du föredrar havregrynsgröt kan du använda de instant-påsar som bara kräver kokande vatten. Tillsätt lite torkad frukt eller nötter för extra smak.
13. Tacos i påse: Förbered tacos-ingredienserna och lägg dem i påsar. När det är dags att äta, öppna påsen, fyll tortillabröd och njut.
14. Couscous-sallad: Couscous kokas snabbt med hett vatten och kan blandas med torkad frukt, nötter och grönsaker för en smakrik måltid.
15. Pannkakor: Förbered pannkakssmet hemma och stek pannkakor över öppen eld eller på en bärbar spis. Servera med sylt eller honung.
16. Enkel grönsaksgryta: Förbered en gryta med grönsaker och kikärtor i en smakrik sås hemma. Värma upp den på plats för en god och näringsrik måltid.