Fjället och skogens skafferi

Vi är många som gärna vistas i naturen och fjällen under hösten för motion, äventyr och avkoppling.  Alla har kanske inte upptäckt vilken guldgruva fjället kan vara på hösten.  Skogens skafferi är fyllt med godsaker.

Rogivande aktivitet

Att ge sig ut i skog och mark för att leta efter något ätbart är inte bara rogivande. Att vistas i skogen sänker stressnivåerna i kroppen, rörelse ger motion och bär innehåller mängder av nyttiga vitaminer och antioxidanter. Samtidigt skaffar man gratis mat på egen hand och utan större miljöpåverkan. För dig som är nybörjare finns mängder av tips, men det viktigaste är att du plockar bär eller svamp i din egen takt. Ta med ditt favoritfika, stanna till och  bara njut av naturens lugn.

I Ljungdalsfjällen  finns ett flertal svampsorter att plocka under hela hösten om det är ett bra svampår.

Gula kantareller, Taggsvamp, Karljohansvamp och en hel del olika soppar, är några av våra vanligaste svampar man kan plocka i Ljungdalsfjällen. Dessa svampar är mogna under sensommar/höst och plockas normalt från augusti-september beroende på hur vädret är under hösten. En bra svampbok är ett måste ifall du känner dig osäker på vilka svampar som är okej att äta. Vissa svampar ska förvällas och om de ska frysas eller torkas beror även det på viken sort man plockar. En bra svampbok ska förutom artkunskap ha information om hur konservering av specifika svampar lämpar sig bäst.

Hjortron

Hjortron, ”Norrlands guld”  är ett mycket väderkänsligt bär. Hjortronblommorna är känsliga för kyla och om blomningstiden blir blåsig, kall och regnig lyckas inte pollineringen. Hjortronkarten är känsliga för frost,  skörden kan därför variera kraftigt från år till år. I fjälltrakten är de första bären mogna från början av augusti beroende på hur varmt det varit. De mognar ofta i lite olika takt och kan plockas under några veckor om det inte blir för kyligt.

blabar         lingon         

Blåbär och Lingon

Blåbär finns det gott om när det är gynnsamma somrar men tillgången är inte lika säker som för lingonet. September är bästa månaden för lingonplockning och det hittar man runt om i hela området. Ett tips är att investera i en bärplockare så blir det roligare och du får ihop mycket mer bär på samma tid.

 

Svamp- & Bärplockning