Välkommen till Gammelgårdens Servering

Gammelgården i Ljungdalen öppnar efter midsommar och håller öppet till slutet av september. Det började sommaren 1966 då Elise Ljungberg och Sigrid Ljungberg arrenderade Gammelgården av Hembygdsföreningen och öppnade på försök en kaffe- och våffelservering. Konceptet var enkelt, servering av kaffe och nygräddade våfflor i Hembygdsgårdens 1700-tals miljö. Receptet på Gammelgårdens våffelsmet är hemlig och än idag följer vi samma recept.

​Unik miljö

Kaffe- och våffelserveringen i Gammelgården blev genast en framgång. Om  det var miljön, de goda våfflorna som gräddades i gamla gjutjärnslaggar, den  goda servicen eller en kombination av dessa som bidrog till framgången är svårt att säga, men kunderna strömmade till. Numera är det Sigrids dotter Anna som driver Gammelgården.

​Härligaste våfflorna

Ryktet om Gammelgårdens våfflor slog rot och växte. Ett tjugotal fulltecknade gästböcker vittnar om alla tusentals gäster. Omdömet ”Härliga Härjedalens härligaste våfflor” har många skrivit ner.

​Guidning

Vi kan anordna guidade rundturer i Ljungdalen, antingen till fots eller med gruppens egen buss. Guiden berättar om bygdens och Gammelgårdens historia. Ljungdalen är en av Härjedalens äldsta fjällbyar kanske t.o.m. den äldsta? Guide kan förbokas av såväl enskilda som grupper. Under sommarmånaderna anordnar Hembygdsföreningen en mängd trevliga program, föredrag, barnaktiviteter och guidade turer runt om i Ljungdalen och Ljungdalsfjällen.​

Förbeställning

Enskilda och grupper som vill förbeställa servering, specialarrangemang som kalas, bröllop, guidning m.m. är välkomna att ringa 0687-200 23 mellan 8.00 – 10.00 eller 070-240 03 47 alla dagar under sommarsäsongen.

​Gammelgårdens historia

Hembygdsgården är en av de äldsta byggnaderna i Ljungdalen. Troligtvis från tidigt 1700-tal och är en s.k. parstuga som har varit året runt bostad till flera generationer fjällbönder ända fram till 1935. Mellan 1919 och 1930 drevs det affär i det västra rummet. Därefter blev huset förråd fram till maj 1954. Då flyttades byggnaden från Östgården till sin nuvarande plats och överläts från privat bruk till Hembygdsföreningen vars syfte är att bevara och ta tillvara gamla byggnader och bruksföremål. Hembygdsgården kallas allmänt Gammelgården. Det finns fler spännande byggnader runt Gammelgården.

Det är stallet, smedjan, slåtterstörröset (användes under slåttern som vilostuga), sommarfjös (sommarladugård) och en kåta som uppfördes på traditionellt sätt 1992. På gården finns även fjällbodens djur snidade i trä som barnen kan leka med.

​Museum

Det är Hembygdsföreningen i Ljungdalen som äger och förvaltar förvaltar Gammelgården och samlingarna av bruksföremål. Entrén till Gammelgårdens museum är gratis men Hembygdsföreningen välkomnar och tackar för alla penninggåvor som skänks i den stora ”sparbössan” i entréhallen.

​Anna med personal
hälsar dig varmt välkommen!

Box 25, 840 35 Ljungdalen
070-240 03 47